Евродепутатите призовават за премахване на граничния контрол и за реформа на Кодекса на шенгенските граници

Членовете на ЕП призовават за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, което беше нарушено от граничния контрол, последно заради кризата със COVID-19.

В новоприетия си доклад за Шенген (приет с 505 гласа “за”, 134 гласа “против” и 54 гласа “въздържал се”) Европейският парламент заявява, че държавите членки трябва бързо да възстановят свободното движение в Шенгенското пространство. Отбелязвайки, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам, евродепутатите твърдят, че тези проверки вече не отговарят на критериите за пропорционалност и необходимост и следователно са незаконни. Когато е необходимо, Комисията следва да започне и процедури за нарушение.

Членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за акции за отблъскване от страна на Frontex по външните граници на Шенген и настояват за повече прозрачност относно дейностите на агенцията, особено тези, които се извършват в морето, както и за изпълнение на задълженията ѝ за докладване. Парламентът подчертава, че оказването на помощ на бедстващи хора в морето е правно задължение и изисква от граничната агенция да наеме наблюдателите на основните права, от които се нуждае, както е предвидено в регламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *